• Jaarbeeld 2022

Oog, ruimte en podium voor talenten

Wij geloven in talenten van mensen en in de kracht van samenwerking en sociale verbinding. We hebben oog voor talent, geven ruimte voor ontwikkeling en bieden een podium om uit te voeren. Zo betrokken we als Welzijn De Meierij inwoners in 2022 bij lokale activiteiten en versterkten we de positieve energie van ‘het ertoe doen’. Dit geldt voor iedereen: van jongere tot pensionado!

Werkplaatsen

In 2022 is er flink geklust in de werkplaatsen. Er zijn zo’n 70 gemeenschapsklussen uitgevoerd.

Een van de hoogtepunten was het bouwen van een dak op het eerder door de werkplaatsen gemaakte klokkenhuis op de begraafplaats Wijbosch, zie het persbericht in de MooiSchijndelKrant. Daarnaast hebben ze een kast gemaakt voor het Jan Heestershuis en deuren en kozijnen geleverd voor de schaapskooi.

Bron: Bart van Rooij, MooiSchijndel

Open dag
Tijdens een open dag in ‘t Spectrum, op 1 oktober 2022 hebben de mannen van de werkplaatsen met trost hun werkzaamheden aan de Schijndelse bevolking kunnen laten zien.

Klussendienst

De klussendienst verzorgde 366 klussen in 2022.

Klokkenhuis Wijbosch
pictogram Klussen
Stage Meierijstad

Stageplekken werkplaatsen

Binnen de werkplaatsen is er plaats geboden aan drie stagiaires van het praktijkonderwijs van het Elde College in Schijndel. Vrijwilligers uit het vak hebben hen de basisvaardigheden van de fiets-, metaal- en houtwerkplaats bijgebracht.

Onder de begeleiding van kundige vrijwilligers hebben de stagiaires waardevolle praktijkervaring kunnen opdoen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ervaring en kennis worden overgedragen aan jongere generaties, waardoor waardevolle vaardigheden behouden blijven voor de toekomst!

Bron: Welzijn De Meierij

Vrijwilligersmarkt

In nauwe samenwerking met Gemeente Meierijstad zijn in het najaar twee vrijwilligersmarkten georganiseerd in Schijndel en Veghel. Op 24 en 25 november 2022 organiseerden de vrijwilligerspunten van Gemeente Meierijstad een vrijwilligersmarkt.

Op deze vrijwilligersmarkt presenteerden de vrijwilligersorganisaties van ONS Welzijn en Welzijn De Meierij hun organisatie aan iedereen die interesse heeft in het doen van vrijwilligerswerk.

In o.a. het Gasthuis kon iedereen die interesse had om vrijwilligerswerk te doen een kijkje nemen om te zien wat er bij hem of haar past!

Bron: Bas Ulehake, Mooi Schijndel

Vrijwilligersmarkt
Europass

Project MET

Maak kennis met Project MET, een geweldig programma dat jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud in de regio Meierijstad helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd iets terug laat doen voor de maatschappij. Bij Project MET kunnen jongeren zélf bepalen wat ze willen doen en waar hun interesses liggen. Of het nu gaat om het opzetten van een project, het organiseren van een activiteit of het meedraaien bij een organisatie, er zijn talloze mogelijkheden om vrijwillig bij te dragen.

Een voorbeeld van wat jongeren kunnen kiezen bij Project MET is bijvoorbeeld het geven van bokslessen en het delen van hun kennis met anderen, of het helpen bij de dierenambulance. Het is helemaal aan hen om te beslissen wat ze leuk vinden om te doen.

In 2022 hebben tien jongeren met succes hun MET-project afgerond en daarvoor hebben ze allemaal een Europass-certificaat ontvangen. Dit certificaat is internationaal erkend en stelt hen in staat om aan te tonen dat ze op projectmatige en vrijwillige basis een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij.

Bron: logo Europass

Escape caravan Schijndel en Veghel

Vanuit het Taalnetwerk Meierijstad is gekozen om een ‘Escape caravan’ op twee locaties in de gemeente Meierijstad te plaatsen, om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. De caravan genaamd ‘The Great Holiday Escape’ is ingericht als een escape room, waarbij je verschillende opdrachten moet oplossen om te ontsnappen.

Wat deze caravan uniek maakt, is dat je ervaart hoe het is om laaggeletterd te zijn. De opdrachten zijn onbegrijpelijk gemaakt zodat ze onmogelijk zijn om op te lossen. Dit kunnen laaggeletterden in hun dagelijks leven ook ervaren.

Na het succesvol voltooien van de Escape caravan, stonden medewerkers van het DigiTaalhuis van Meierijstad de deelnemers te woord om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Daarnaast informeerden ze de deelnemers over het (digi)taal- en rekenaanbod in de gemeente en hoe je je kan aanmelden als vrijwilliger.

Op 23 en 24 juli stond de caravan in het Julianapark in Veghel. Wethouder Johan van Gerwen en stadsdichter Rick Terwindt mochten de escape room als eerste uitproberen. Vervolgens stond de caravan op zondag 28 augustus op de Hartemèrt in Schijndel.

Bron: Peter de Bruijn, Brabants Dagblad

Escape Caravan
© Copyright Welzijn De Meierij