• Jaarbeeld 2022

Zorgen voor elkaar

Empathie oftewel oprechte aandacht zit in ons DNA. Het is het vermogen om je te verplaatsen in een ander, te luisteren en geduld te hebben. Welzijn De Meierij zorgt daarna, als het nodig is, ook voor maatwerk. In 2022 ondersteunden wij degenen die dat nodig hadden, zolang zij daar behoefte aan hadden. We organiseerden ontmoetingsmomenten en lotgenotencontact. En we vergaten ook de waarderingsmomenten niet voor hen, die zich door weer en wind inzetten voor anderen in hun omgeving.

Huiskamer ’t Ludwinahüfke viert feest

Huiskamerlocatie ’t Ludwinahüfke vierde haar 10-jarig jubileum en Welzijn de Meierij wilde deze mijlpaal niet zomaar voorbij laten gaan.

Op 6 april werd er een klein feestje georganiseerd. Na het officiële gedeelte, waar onder andere wethouder Rik Compagne een toespraak hield, was het tijd om te genieten van gebak en gezelligheid.

Huiskameractiviteiten

Maar liefst 340 huiskamermomenten in de Huiskamers van Welzijn De Meierij.

Bron: foto Wiek van Lieshout, Mooi Schijndel

Dagbesteding 't Lidwinahufke 10 jaar
De Stek 12,5 jaar

De Stek bestaat 12,5 jaar

Al 12,5 jaar organiseren coördinatoren en vrijwilligers van Welzijn De Meierij drie dagen per week bijeenkomsten voor ouderen bij De Stek in zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode.

Huiskamerbijeenkomsten met groepjes ouderen, die, om de mantelzorger even te ontlasten, naar De Stek gaan om enkele uren samen bezig te zijn.

Dit koperen jubileum vierden vrijwilligers en hun gasten met een gezellige High Tea.

Kijk hier de video (of klik op foto hiernaast).

Bron: Omroep Meierij

Op stap naar Intratuin

Na een lange periode, waarin het niet mogelijk was door de coronaepidemie, zijn onze gasten van de huiskamers (dagbestedingen) weer op stap gegaan.

Alle groepen van de huiskamers in Schijndel en Sint-Oedenrode zijn tijdens de kerstperiode een dagje naar Intratuin geweest.

Ze hebben heerlijk rondgeneusd en gezamenlijk geluncht. Het was erg gezellig!

Bron: Welzijn De Meierij

Intratuin
Ouderenkermis

Ouderenkermis

De jaarlijkse Ouderenkermis in Sint-Oedenrode was ook in 2022 een groot succes en werd druk bezocht. Vele ouderen kwamen op dit evenement af voor wat vertier en de bingo.

Bron: MooiRooi

Buddy-systeem Oekraïense vluchtelingen

Welzijn De Meierij zich ingespannen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, wat mooie resultaten heeft opgeleverd.

In Schijndel is er een buddy-systeem opgezet om ervoor te zorgen dat deze mensen zich zo snel mogelijk thuis voelen. De foto’s tonen een gezellige bingomiddag in Schijndel.

Bron: Welzijn De Meierij

Bingomiddag
Meer bewegen voor ouderen
pictogram meer bewegen voor ouderen

Meer Bewegen voor Ouderen

Meer Bewegen voor Ouderen, MbvO, biedt een uitgebreid aanbod aan activiteiten om ouderen te helpen meer te bewegen en hun mobiliteit en zelfstandigheid te behouden. Deze activiteiten omvatten onder andere wandelen, bewegen op muziek, stoelyoga en krachttraining.

Naast het belang van lichamelijke activiteit en het voorkomen van vallen, speelt het sociale aspect van MbvO ook een grote rol. De lessen bieden ouderen de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsactiviteiten, nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken. Tijdens de lessen is er tevens gelegenheid om gezamenlijk een kopje koffie te drinken.

In 2022 heeft Welzijn de Meierij maar liefst 13 MbvO-groepen gefaciliteerd in Schijndel en Sint-Oedenrode, met in totaal 168 deelnemers. Gedurende een seizoen volgen deze groepen gemiddeld 36 lessen.

Maria Steenbakkers is al 41 jaar verbonden aan Welzijn De Meierij, voorheen bekend als ouderenwerk Schijndel. Ze is docent MbvO en begeleidt in Schijndel de groep gezelschapsdansen. Voor Maria is haar werk meer dan alleen lesgeven, omdat ze werkt met groepen waarin beweging centraal staat. Ze vertelt:

“Het brengt mensen samen en geeft een prachtig gevoel van samenzijn. Senioren die met plezier deelnemen aan een bewegingsprogramma werken preventief aan hun gezondheid. Dit geldt voor bijna iedereen, want er zijn bijna altijd mogelijkheden om mee te doen, ongeacht je leeftijd of eventuele gezondheidsproblemen. Of je nu geheugenproblemen hebt, in een rolstoel zit, astma, artrose of Parkinson hebt, een gespecialiseerd bewegingsprogramma kan altijd helpen.”

Volgens Maria is het allerbelangrijkste aspect van de activiteiten echter de gezelligheid: “Alleen al voor de gezelligheid zou je mee willen doen.”

Op de foto is Maria rechtsonder te zien, op de eerste rij.

Cursusactiviteiten

442 deelnemers hebben een cursus gevolgd bij de cursussen van Beweging, Taal en Hobby.

Bron: Welzijn De Meierij

Activiteit voor jonge mantelzorgers

In de week van de jonge mantelzorger is het Jongerenwerk van Welzijn De Meierij op pad gegaan met een aantal jonge mantelzorgers. Zij verdienden het om eens in het zonnetje gezet te worden. Tijdens deze activiteit draaide het op dat moment om hén en niet om de zorg voor een familielid.

De dag stond voor de jongeren in het teken van samenkomen met gelijkgestemden en natuurlijk een leuke activiteit!  Dit jaar kozen de jongerenwerkers voor steengrillen, met als afsluiter een potje bowlen. Dit werd door de jongeren als heel welkom ontvangen!

Mantelzorgers

2.263 mantelzorgers stonden in 2022 ingeschreven en zorgden voor een naaste.

Bron: Welzijn De Meierij

Jonge mantelzorgers
pictogram mantelzorgers
© Copyright Welzijn De Meierij