• Jaarbeeld 2022

Perspectief bieden

We hebben oprechte aandacht voor inwoners en kijken samen wat nodig is om het nú en de toekomst zo positief mogelijk vorm te geven. Wij zetten ons daarom dagelijks in om mensen van jong tot oud mee te laten doen. Welzijn De Meierij ontwikkelde in 2022 hiervoor verschillende activiteiten en ondersteunende diensten. Enkele voorbeelden lichten we graag toe.

Eropuit-bus

Op 5 april 2022 werd de Eropuit-bus in gebruik genomen. Sindsdien hebben veel mensen gebruik kunnen maken van deze bijzondere vervoersdienst van Welzijn De Meierij.

Het is een prachtig initiatief dat veel ouderen de kans biedt om eropuit te gaan en deel te nemen aan leuke activiteiten. Samen zijn zij onder andere op stap geweest naar de Jumbo in Veghel, de Helftheuvel in Den Bosch en een bezoek aan de Sint-Jan in Den Bosch.

Kijk hier video van het eerste ritje: Eropuit bus Welzijn de Meierij in gebruik genomen.

Bron: Omroep Meierij

Aantal ritten vervoer

Bij de vervoersdiensten stonden maar liefst 1.182 ritten op de teller!

Erop uit bus
pictogram bus Vervoersdiensten
Beursvloer Meierijstad

Beursvloer Meierijstad

Op een Maatschappelijke Beursvloer ontmoeten gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen, serviceclubs en maatschappelijke organisaties elkaar. Niet om er aandelen te verhandelen, maar om profijt van elkaar te hebben!

De Beursvloer is er voor partijen die een maatschappelijk bijdrage willen leveren aan de lokale samenleving waarvan zij deel uitmaken. Én de Beursvloer is er voor maatschappelijke organisaties die op zoek zijn naar ondersteuning in de vorm van kennis, kunde, capaciteit of goederen. De Beursvloer legt verbindingen waardoor honderden mensen in beweging komen waarmee lokale samenlevingen versterkt worden.

Op donderdag 7 april 2022 vond de Beursvloer Meierijstad plaats op het Elde College in Schijndel. Er waren 33 maatschappelijke organisaties en 26 bedrijven aanwezig. In totaal zijn er 71 matches gemaakt en kwam de maatschappelijke waarde uit op een bedrag van 200.000 euro!

Bekijk video (of klik op foto hiernaast)

Bron video: www.beursvloermeierijstad.nl

Vrijwilligerspunt Meierijstad

Vrijwilligerspunten Sint-Oedenrode, Schijndel én Veghel van Welzijn De Meierij en ONS Welzijn treden naar buiten als één gezamenlijk vrijwilligerspunt, genoemd: Vrijwilligerspunt Meierijstad.

Het Vrijwilligerspunt Meierijstad motiveert iedere inwoner van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel om vrijwilligerswerk te gaan doen en steunt maatschappelijke organisaties bij het vinden van vrijwilligers voor hun vrijwilligersvraag. Wij onderscheiden twee partijen waarmee en waarvoor wij werken: de vrijwilliger en de vrijwilligersorganisaties.

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk en het Vrijwilligerspunt? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Nieuwe vrijwilligers

In 2022 zijn maar liefst 146 nieuwe vrijwilligers gestart met het doen van vrijwilligerswerk!

logo Vrijwilligerspunt Meierijstad

VoorleesExpress

In Schijndel en Sint-Oedenrode zagen we bij de VoorleesExpress, geschikt voor kinderen van 2 tot 8 jaar, steeds vaker oudere kinderen in beeld komen. Zij zochten ondersteuning met het zelf leren lezen.

Gezien de grote vraag, is de VoorleesExpress in oktober aangesloten bij de landelijke pilot voor de DoorleesExpress. Dit was een succes en al snel waren de eerste gezinnen met de pilot gestart!

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is er voor kinderen tussen de 2-8 jaar. Voor oudere kinderen is er de DoorleesExpress. De vrijwilliger is er voor het hele gezin. Voor kinderen én ouders. Samen gaan zij aan de slag met boeken, spelletjes en digitale middelen. Het doel is om er samen voor te zorgen dat een kind veel taal hoort en gebruikt. Niet alleen op school, maar juist ook thuis. Klik hier voor meer informatie over de VoorleesExpress.

Bron: VoorleesExpress

Geld & Zo Schijndel en Sint-Oedenrode

In ’t Spectrum in Schijndel en in de bibliotheek in Sint-Oedenrode wordt door Welzijn De Meierij een spreekuur ‘Geld & Zo’ georganiseerd. In 2022 is er veelvuldig een beroep gedaan op de hulp van de spreekuren. Door de hoge energiekosten kwamen er veel mensen in de problemen. Zij vonden het vaak lastig om digitaal een energietoeslag van de gemeente aan te vragen. De vrijwilligers van Geld & Zo hebben hen hier graag bij geholpen.

Vrijwilligers, ondersteund door een sociaal werker, staan klaar om jou te helpen. Zij kunnen proberen je papieren op orde te krijgen en een lastige brief te begrijpen en formulieren in te vullen. Ook kunnen zij kijken op welke toeslagen je recht hebt, of regelingen aan te vragen.

Van de 348 spreekuurbezoeken in Schijndel waren 146 aanvragen voor hulp bij aanvraag energietoeslag. Van de 143 spreekuurbezoeken in Sint-Oedenrode zijn 97 aanvragen voor hulp bij energietoeslag geweest. Doordat mensen hulp bij energietoeslag aan te bieden, kwamen ook andere vragen omtrent geld en formulieren op tafel. Waardoor mensen soms ook op andere structurele regelingen, die voor hun relevant waren, gewezen konden worden. De regelingen konden dan gelijktijdig aangevraagd worden.

Geld en Zo
Klimpark
pictogram jongerenactiviteiten Schijndel en Sint-Oedenrode

Zomeractiviteit HONK1224

Een leuke zomeractiviteit van het Jongerenwerk Sint-Oedenrode, HONK1224. Samen met de jongeren werd er volop geklommen in een klimpark in Moergestel. 

De jongeren genoten volop en konden hun energie kwijt in de vele klimactiviteiten. Een ritje van de megatokkelbaan stond op de wensenlijst. Én een heerlijk drankje kon hierbij natuurlijk niet ontbreken!

Jongerenwerk

Er worden tal van activiteiten voor jongeren georganiseerd in onze jongerencentra HONK1224 in Sint-Oedenrode en Bizzi in Schijndel. De activiteiten georganiseerd door de jonge vrijwilligers en de jongerenwerkers. Hierbij kun je denken aan uitstapjes, workshops, pooltoernooien, gameavonden. Daarnaast organiseren we voorlichtingen met thema’s als drugs en alcohol of verstandig omgaan met voeding. Dit gebeurt samen met bijvoorbeeld Novadic-Kentron en GGD. Wil je meer informatie over de jongerencentra? Neem dan hier een kijkje.

Jongeren basisactiviteiten

Het aantal deelnames aan basisactiviteiten door jongeren in Schijndel is 4.065 en in Sint-Oedenrode 4.775.

Bron: Jongerenwerk Welzijn De Meierij

Beloning ‘Ikpascannabis’

Enkele jongeren hebben meegedaan aan de activiteit ‘Ikpascannabis’. Dit hield in dat de jongeren een maand niet konden blowen. Wanneer zij dit zouden volhouden, werd er een leuke activiteit tegenover gezet als beloning.

Een aantal jongeren gingen deze uitdaging aan, waardoor het Jongerenwerk van Welzijn De Meierij aan de slag kon gaan met het organiseren van een leuke activiteit: karten. Ook hierbij kon als afsluiter een drankje op het terras niet ontbreken.

Bron: Jongerenwerk Welzijn De Meierij

.

HONK1224 bestaat 15 jaar

Vijftien jaar HONK1224. Dat moest natuurlijk gevierd worden! In het teken van dit jubileum hadden de jongerenwerkers een frietkraam geregeld waarbij maximaal 50 jongeren konden aansluiten voor een lekker frietje met snacks.

Bij deze gelegenheid waren ook oud-jongeren en oud-stagiaires aanwezig. Zij blikten terug op vijftien jaar HONK1224 en genoten van deze heerlijke lekkernij.

Bron: Jongerenwerk Welzijn De Meierij

© Copyright Welzijn De Meierij