• Jaarbeeld 2023

Jongerenwerk

Nieuwsgierig naar hoe jongerenwerk de levens van jongeren kan veranderen? Kijk mee hoe we jongeren in 2023 ondersteunden en inspireerden om het beste uit henzelf te halen. Van educatieve programma’s tot gemeenschapsprojecten, we boden een scala aan mogelijkheden die de jongeren uitdaagden en betrokken.

Vuurwerkvoorlichting jongerencentrum Bizzi

Met de kennis van een ervaren pyrotechnicus van Caffero – Event fireworks & special effects, de handhavingsexpertise van de politie, de preventieve benadering van Halt en de medische inzichten van een traumachirurg, boden we een uitgebreid en informatief programma tijdens de Vuurwerkvoorlichting

Er werden inzichten gedeeld over verantwoordelijk vuurwerkgebruik, veiligheidstips en de gevolgen van onverantwoord gedrag. Dit evenement bood jongeren niet alleen de kans om te leren, maar ook om vragen te stellen en in gesprek te gaan met professionals uit diverse vakgebieden. Het resultaat? Jongeren die zich bewust zijn van de risico’s en de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

We zijn dankbaar voor de inzet van alle betrokkenen om dit initiatief te laten slagen.

Agendavermelding op de MooiSchijndel website.

Bron: Jongerencentrum Bizzi, Schijndel

Jachtseizoen 2023

Het was een vreemde gewaarwording in de Bloemenwijk woensdagavond 5 april. Jongeren in witte pakken en politieagenten die naar ze op zoek waren. Jongerenwerk Meierijstad had namelijk in samenwerking met de politie het spel Jachtseizoen opgezet.

Hierbij probeerden de jongeren in een vooraf afgesproken gebied, proberen uit handen te blijven van de politie. De politie had hiervoor speciaal enkele leerlingen van het Koning Willem I college ingeschakeld om ze te ondersteunen.

Nadat de pakken waren aangetrokken in de Kajuit en de laatste regels waren uitgelegd kregen de jongeren vijf minuten voorsprong om zich te gaan verstoppen voor de jagers. In deze vijf minuten nam de politie nog even de strategie door en werd er gestart met de zoektocht. Op de fiets en te voet werden alle gangetjes en bosjes afgestruind op zoek naar de jongeren. Waar sommige bij elkaar bleven, ging de ander alleen op pad om uit de handen te blijven. De organisatie zei:

“De activiteit was een groot succes en overtrof onze verwachtingen. De positieve reacties van de deelnemers en de soepele uitvoering van het programma maken het duidelijk dat deze activiteit zeker voor herhaling vatbaar is.”

Bron: MooiSchijndel.nl

Young Leaders

Young Leaders is een pedagogisch activeringsprogramma voor buurtjeugd van 12 tot 27 jaar uit kwetsbare wijken of dorpen. Doel is hen te stimuleren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die willen bijdragen aan de leefbaarheid in hun woonomgeving. 

Jongeren die meedoen ontwikkelen nieuwe competenties, en denken na over wie ze zijn en hun toekomstige plek in de wereld. Ze ontdekken hun eigen kwaliteiten en worden geactiveerd om zich in te zetten als positief rolmodel voor hun omgeving.

Young Leaders bestaat uit een trainingsfase van 10 modules en een activiteitenfase. In de eerste trainingsmodules ligt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, met een kwaliteitenspel en aandacht voor thema’s als rolmodellen en leiderschap. De volgende sessies zijn gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals communiceren, samenwerken en presenteren. Dit leerproces wordt bekrachtigd in de activiteitenfase waarin deelnemende jongeren het geleerde in de praktijk brengen.

Bron: Jongerenwerk, Welzijn De Meierij

© Copyright Welzijn De Meierij