Cursus ‘Zorg de baas’

Als mantelzorger zorgt u intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond blijft. In balans. Soms is het moeilijk om die balans te bewaren. Het is bekend dat mantelzorgers vaak onbewust over hun grenzen gaan.

‘Bij de cursus ‘Zorg de baas’ leert u stil te staan bij uw eigen situatie en waar nodig veranderingen aan te brengen. U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Grenzen aangeven, ervaringen delen en om hulp vragen
De mantelzorgers zetten hun eigen ervaring in om elkaar te helpen. Zij weten als geen ander dat het lastig is grenzen aan te geven, dat u gauw geneigd bent door te werken, zonder daarbij aan uzelf te denken. Doordat u kijkt naar uw eigen situatie, leert u er meer afstand van te nemen. U leert kijken naar de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat u anders gaat denken, dat u leert hulp te vragen en dat u voor uzelf opkomt. U krijgt daardoor meer energie!

 ‘Ik vind het fijn om er eens echt bewust bij stil te staan, wat ik allemaal doe. En ook om er over te mogen praten met andere mantelzorgers, die mij begrijpen.’ – Henk (partner van Anna):

‘Nadat ik cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van acht alleen te laten met vrijwilliger. Het was moeilijk in het begin, maar heb geleerd dat ik soms iets voor mijzelf moet doen.’ – Saria (moeder van Mustafa)

Het programma bestaat uit kennismaking, de balans opmaken en gevoelens herkennen, hulp en steun vragen, helpende gedachten, duidelijke communicatie en opkomen voor jezelf. De cursus wordt gegeven door Welzijn De Meierij en ONS welzijn.


Cursusdata & aanmelding

Op donderdag 28 maart van 10:30 – 12:30 uur start de cursus met daarna de vervolgbijeenkomsten op 4, 11, 18 en 25 april 2024. De cursus zal zeer waarschijnlijk plaatsvinden in Schijndel of Sint Oedenrode, afhankelijk van waar de deelnemers woonachtig zijn. Er zijn vijf bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden via een online formulier: https://ap.lc/Ttpwi
Of door te bellen naar Welzijn De Meierij 073-544 1400 of mail naar mantelzorg@welzijndemeierij.nl