Hoe zorgen wij ervoor dat mantelzorgers in Meierijstad op de been blijven?

Iedereen is, was, of wordt ooit mantelzorger. Maar door onder meer de personeelstekorten in de zorg wordt mantelzorg steeds noodzakelijker en steeds zwaarder. Wij maken ons zorgen over het welzijn van mantelzorgers in Meierijstad. Daarom zoeken we antwoorden op de vraag: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mantelzorgers in Meierijstad op de been blijven?”

We hebben al gesproken met veel mantelzorgers. Dat deden we tijdens bijeenkomsten in kleine groepjes (focusgroepen) en tijdens theatervoorstellingen, in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. We hoorden van hen welke ondersteuning zij waardeerden, maar ook welke ze misten. Ook hoorden we met welke beslissingen van de gemeente Meierijstad, de welzijns- of de zorgorganisaties ze blij waren, maar ook welke beslissingen hun mantelzorgwerk zwaarder maakten.

Op basis van deze informatie hebben we samen met de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Gent een vragenlijst opgesteld, die in januari in Meierijstad wordt verspreid onder inwoners van 24 jaar of ouder die mantelzorger zijn of in 2023 zijn geweest.

Door de vragenlijst in te vullen helpt u om mantelzorgers in Meierijstad op de been te houden.

We hopen veel ingevulde vragenlijsten te ontvangen. We werken de vragenlijsten uit en we gaan met de uitkomsten in 2024 aan de slag. De gegevens worden anoniem verwerkt. Ons team bestaat uit Welzijn De Meierij, ONS welzijn, Senior-Rooi, Brabantzorg, Pantein, Woonmeij, de Seniorenraad, de Adviesraad Sociaal Domein, Tinie Kardol emeritus-hoogleraar vergrijzingsvraagstukken en Margreeth Broens, adviseur onderzoeker sociaal domein. Ook de gemeente Meierijstad ondersteunt dit initiatief: “Ons mantelzorgbeleid kan beter. Wij horen graag wat mantelzorgers nodig hebben. Zij weten beter dan wie ook met welke maatregelen wij hen kunnen ondersteunen”

Het is een uitgebreide vragenlijst, maar dit is nodig om ons doel te bereiken. U hoeft de vragenlijst niet in één keer af te ronden. Uw antwoorden blijven bewaard als u tussentijds stopt met invullen. Invullen van de vragenlijst kan tot en met 11 februari 2024.De vragenlijst vindt u hier: www.360hogent.be

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de digitale vragenlijst of ontvangt u liever een papieren versie? Neem dan contact met ons op via de onderstaande contactgegevens:

Veghel: via ONS welzijn per mail mantelzorgveghel@ons-welzijn.nl of bel 088-3742525.
Schijndel of Sint-Oedenrode: via Welzijn De Meierij per mail info@welzijndemeierij.nl of bel 073-5441400.

Wij willen u alvast hartelijk danken voor uw medewerking.

 

Namens Welzijn De Meierij en ONS welzijn: Trix Cloosterman, Nelleke Zomer en Esther de Bie

Namens Senior-Rooi: Peter Verbraak