Taalhuis

In Nederland hebben veel mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook werken op de computer, zoals mailtjes sturen of iets opzoeken op internet, kan moeilijk zijn. Hierdoor is het soms lastig om mee te doen.

Bij het Taalhuis kun je terecht met vragen hierover. Op het inloopspreekuur, dat iedere woensdagochtend wordt gehouden kun je terecht met al je vragen over taal. Er zijn cursussen waarin je in je eigen tempo samen met anderen oefent met taal of de computer.

Ook als je graag aan de slag wilt als taalvrijwilliger, ben je welkom op dit spreekuur.

Heb je een vraag of wil je iets delen, maar kun je niet naar het spreekuur komen? Neem dan contact met ons op.

Locatie: Schijndel, Ontmoetingsruimte Welzijn De Meierij
Spreekuur: woensdag van 11.00 uur tot 12.00 uur

Lang zullen ze lezen

Deze cursus is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het volgen van de cursus geeft je meer zelfvertrouwen en meer mogelijkheden thuis, in het dagelijks leven of op het werk. Je kunt tussentijds instappen in deze cursus. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Wel betaal je voor de koffie of thee in de pauze.

Locatie Schijndel: computerlokaal Welzijn De Meierij
maandag 13.30 – 16.00 uur, start 17 augustus 2020
donderdag 19.00 – 21.30 uur, start 20 augustus 2020
Kosten: gratis
Doelgroep: inwoners van Meierijstad

Locatie Sint-Oedenrode: basisschool de Springplank
donderdag 18.30 uur – 21.00 uur
Start: 27 augustus 2020
Kosten: gratis
Doelgroep: inwoners van Meierijstad

Taalcafé

Het taalcafé is bedoeld voor mensen waarvan Nederlands de tweede taal is (NT2). Vrijwilligers helpen je bij het schrijven, lezen, luisteren en spreken in de Nederlandse taal. Er wordt in kleine groepen taalbegeleiding gegeven op 2 niveaus.

Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Wel betaal je voor de koffie of thee in de pauze.

Locatie: Schijndel, computer- en leslokaal van Welzijn De Meierij
maandag 09.00 – 10.00 uur en 10.15 – 11.15 uur.
Start: 14 september 2020
Kosten: gratis

Vanwege Corona wordt er geen open inloop gehouden. Neem contact met ons op als je wilt meedoen aan het taalcafé.

Engels

Met deze cursus kun je je basis-Engels verbeteren.
Tussentijds aanmelden is vaak mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.
Het lesgeld is exclusief boek.

Locatie: Schijndel, Welzijn De Meierij
woensdag 10.30-12.00 uur
Cursusduur: 25 lessen
Start: 23 september 2020
Kosten voor inwoners Meierijstad: € 125,00
Kosten voor overige deelnemers: € 150,00

Voorleesexpress

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die ondersteuning kunnen gebruiken bij de Nederlandse taal. De vrijwilliger leest één uur per week voor en introduceert zo het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en kinderen op andere manieren, en met veel plezier, te stimuleren in taal. Samen zoeken zij naar een aanpak die past binnen het gezin.

Gezinnen worden veelal aangemeld door scholen, opvangorganisaties, consultatiebureaus en Centrum voor Jeugd en Gezin. Zelf aanmelden mag: www.VoorleesExpress.nl of neem contact met ons op.

Twee keer per jaar start er een nieuwe periode. Welzijn De Meierij staat altijd open voor nieuwe voorlezers of mensen die zich anderszins willen inzetten voor het ondersteunen op het gebied van taal. Je wordt begeleid door een coördinator en er worden regelmatig workshops en intervisiemomenten georganiseerd. Geïnteresseerd? Kijk op www.VoorleesExpress.nl of neem contact met ons op.

Ouderbetrokkenheid

Samenwerken aan ouderbetrokkenheid

In samenwerking met basisscholen en opvangorganisaties werken wij aan het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Wij zetten hiervoor op maat projecten in.
We willen daarmee bereiken dat ouders en (voor)school zich samen inzetten voor de ontwikkeling van kinderen, waarbij ze elkaar ondersteunen én versterken.

Welzijn De Meierij is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten op het gebied van taal. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Nieuwscafé

In een gezellige sfeer met koffie en thee wordt bij Welzijn De Meierij de krant gelezen en gesproken over het nieuws. Op het programma staat het plaatselijk nieuws uit Schijndel en omstreken, maar ook landelijk nieuws en nieuws uit het buitenland. Er wordt gebruik gemaakt van kranten zoals de MooiSchijndelkrant en de Startkrant.
Is het zelf lezen moeilijk? Dat geeft niet! Artikelen kunnen worden vergroot of voorgelezen.

Dit nieuwscafé is bedoeld voor iedereen die het gezellig vindt om samen het nieuws te lezen en te bespreken. We doen dit in eenvoudige taal. Het is ook mogelijk om vanuit het nieuws van nu terug te kijken naar hoe het vroeger was. Op elke derde donderdag van de maand wordt een nieuwscafé georganiseerd. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Locatie: Schijndel, computerlokaal Welzijn De Meierij
Vanwege Corona kunnen we momenteel geen nieuwe mensen ontvangen.

Leesclub

Op zaterdagochtend is er onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger een leesclub in De Vossenberg. In deze leesclub worden gemakkelijke boeken gelezen en besproken. Deelname hieraan is gratis. Tussentijds instromen is mogelijk.

Locatie: Schijndel, De Vossenberg
zaterdag 10.30 – 12.00 uur
Start: 5 september 2020
Kosten: Gratis

Neem contact met ons op als je wilt meedoen aan de leesclub.

Nederlands voor Poolstaligen

(Kurs jezyka niderlandzkiego)

Verschillende keren in het jaar starten we een cursus Nederlands voor Poolstaligen. In een klein groepje leer je beter Nederlands schrijven, lezen en spreken. We hebben cursussen op twee niveaus.
Tussentijds aanmelden is vaak mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.
De cursusprijs is exclusief lesboek.

Locatie: Schijndel, vergaderruimte Welzijn De Meierij
Cursustijden: woensdag 19.00-20.30 uur
Start: nog niet bekend (nadere informatie volgt)
Cursusduur: 12 lessen
Kosten voor inwoners van Meierijstad: € 75,00
Kosten voor overige deelnemers: € 90,00

Nederlands voor anderstaligen

Voor mensen met een buitenlandse achtergrond die geen Nederlands spreken, is er de cursus Nederlands voor Anderstaligen.

Deelnemers aan deze cursus zijn niet inburgeringsplichtig.

Op dit moment wordt deze cursus gegeven in Schijndel en in Veghel via Capabel Taal. Aanmelden kan via de website https://www.capabeltaal.nl/.

Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt.

© Copyright Welzijn De Meierij | Powered by ShareAll