Samen klussen

Ben of word jij die handige timmerman, metaalbewerker of fietsenreparateur?

Welzijn De Meierij heeft 3 werkplaatsen in Schijndel: Een fiets-, een metaal- en een houtwerkplaats.

In de werkplaatsen is allerlei apparatuur en gereedschap aanwezig. Er wordt op maat gewerkt aan een zelfgekozen werkstuk onder deskundige begeleiding van vrijwilligers.  Daarnaast is er wekelijks een open inloop voor het hobbyen met hout, metaal en fiets. Welzijn De Meierij zorgt voor het materiaal. De materialen worden bij de gebruiker in rekening gebracht.

In de avond wordt een activiteit voor jongeren georganiseerd. Neem contact op voor meer informatie.

Kom een keer vrijblijvend klussen!

Cursus Timmeren

Eenvoudige dingen timmeren voor beginners. Bijvoorbeeld een tafel, een kastje of een vogelkastje.

Wat je gaat leren

Je gaat leren schaven, timmeren, schroeven en lijmen. Zagen doet onze docent want dat gaat met een machine.
Bij Timmeren maak je grotere dingen. Bij de cursus Klein hout maak je kleine dingen.

Hoe gaat zo’n les? 

We werken zelf, en de docent helpt ons hierbij. We maken eenvoudige dingen. Bijvoorbeeld een vogelkastje. Daarna maken we een klein kastje. De docent doet voor, en wij doen het na.

We kunnen zelf ook een tekening meenemen van wat we willen maken. De docent werkt deze dan uit. We zoeken het hout en beginnen. Wanneer er gezaagd moet worden, doet onze docent dat.

Cursus Houtdraaien

Met houtdraaien kun je mooie dingen maken van hout zoals een fruitschaal, een wereldbol, biljartballen, stoel- en tafelpoten.

Wat je onder andere gaat leren:

Hout leren kennen;
Werken met de houtdraaibank;
Leren over vormgeving;
De houtbeitel en ander gereedschap hanteren;
En nog veel meer.

Hoe gaat zo’n les?

Als je wilt weten hoe zo’n les gaat, mag je gerust een keer binnen komen lopen. Dan zie je hoe we werken.

Gemeenschapstaken

Ben jij die handige timmerman, metaalbewerker of fietsenreparateur?

Welzijn De Meierij heeft 3 werkplaatsen in Schijndel. Een fiets-, een metaal- en een houtwerkplaats. Zo’n zestig vrijwilligers, variërend in leeftijd van 55 tot 80+, voeren gezamenlijk allerlei taken uit voor de gemeenschap. Voor hen is het werken in de werkplaatsen een leuke uitlaatklep; en het levert goede onderlinge contacten op. In overleg met de vrijwilligers wordt er steeds een afweging gemaakt om wel of niet op de aanvraag in te gaan. Het moet kleinschalig zijn, eenmalig, en je mag het niet ergens anders kunnen kopen. Maar vooral belangrijk is of de makers het leuk vinden om uit te voeren. Samen wordt er koffie gedronken en over van alles gepraat.

In de werkplaatsen werken onze vrijwilligers aan producten die ten goede komen aan de gemeenschap, zonder dat er commerciële belangen in het spel zijn. Verschillende organisaties en instellingen als scholen, verzorgingstehuizen, vluchtelingenwerk en de gemeente kunnen terecht met een speciaal verzoek.

Wat er zoal gemaakt is de afgelopen jaren? Een schuimkanon voor jongerencentrum Bizzi in Schijndel. De poort van de Joodse begraafplaats in de wijk Hulzenbraak. Goaltjes voor scholen. Een rokershok voor mensen van Dichterbij, veldpoorten en een omlijsting voor de klok op de begraafplaats in Wijbosch.

De werkplaatsen beschikken over een compleet en professioneel machinepark, voor een deel beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven. Maar ook materiaalafval wordt gratis gedoneerd. De samenwerking met bedrijven is goed en soms wordt er ook direct samengewerkt. Het is tenslotte niet de bedoeling om hen het brood uit de mond te halen.

Belangstelling om mee te doen? De leden van de gemeenschapstakengroep zijn regelmatig op zoek naar handige timmermannen of -vrouwen en fietsenreparateurs. Bovendien is er vraag naar handige handen bij het Repair Café. Mocht je interesse hebben of meer informatie willen, neem dan contact op met ons op.

Heb je jarenlange ervaring in het werken in de metaal en vaardigheden op het gebied van lassen, verspanen, frezen of draaien en heb je interesse om anderen iets te leren? Ook dan nodigen wij je van harte uit om contact met ons op te nemen.

Veiligheid in de werkplaats is belangrijk, zorg dus voor goede werkschoenen en een stofjas. Veiligheidsinstructies dienen te worden opgevolgd.

  • Metaal: dinsdag, woensdag en donderdag 09.00 uur – 12.00 uur
  • Hout: dinsdag 09.00 uur – 12.00 uur en 13.30 uur – 16.30 uur
  • Fiets: maandag en vrijdag 09.00 uur – 12.00 uur

Hobbyactiviteiten hout, metaal en fiets

Hobbywerkplaats hout

 Bij inloop hout kun je op inschrijving gebruik maken van de werkplaats. Je kunt er onder begeleiding mooie dingen maken van hout.

Wat je gaat leren

Je leert van de docent en van elkaar:
Houtverbindingen maken,
Vanuit een tekening een plan maken,
Een houtstaat maken;
Elektrisch figuurzagen;
Eigenlijk alles.

Hoe gaat zo’n ochtend?

We dragen onze schoenen met stalen neuzen en krijgen van Welzijn de Meierij oorbescherming en veiligheidsbrillen te leen. Dan gaan we samen aan de slag. De docent kijkt of we iets zelf kunnen. Als dat kan, dan mogen we het zelf doen. Wanneer het niet lukt dan helpt hij. Wanneer we zelf willen zagen, kan dat ook. Maar dan worden we hierbij wel begeleid door de docent.

Je kunt bij ons hout kopen en plaatmateriaal.

Hobbywerkplaats metaal

Bij de inloop metaal kun je op inschrijving gebruik maken van de werkplaats. Je kunt er onder begeleiding mooie dingen maken van metaal.

Hobbywerkplaats fiets

Bij de inloop fiets kun je op inschrijving gebruik maken van de werkplaats. Je kunt er onder begeleiding aan fietsen sleutelen.

© Copyright Welzijn De Meierij