Zorgen voor naasten

  Steunpunt mantelzorg

  Een op de zeven mensen is mantelzorger. Wanneer ben je mantelzorger? Als je aansluitend drie maanden minimaal 8 uur per week voor je naaste (partner, kind, zus, broer, vriend of buur) zorgt, dan ben je mantelzorger.

  Omdat mantelzorgers een sociale (familie-)band hebben met de zorgbehoevende, is mantelzorg vaak vanzelfsprekend. Dat is goed en geeft voldoening. Het zorgen voor een dierbare geeft mooie speciale momenten. Het kan de band versterken en vreugde geven. Maar soms kan het ook veel van je vragen, waardoor je jezelf overbelast gaat voelen. Het Steunpunt Mantelzorg biedt je graag een luisterend oor, ondersteuning en advies. Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn om je als mantelzorger te ondersteunen.

  Welzijn De Meierij waardeert en ondersteunt je als mantelzorger. Wij organiseren lotgenotencontacten via Alzheimercafé, Café Brein, bijeenkomsten Aandacht voor verlies/Samen onderweg en Omgaan met dementie. Wij bieden ontmoetingsactiviteiten en niet geïndiceerde dagbesteding. Wij kunnen vrijwilligers inzetten of een maatje zoeken waardoor mantelzorgers worden ontlast.

  Je kunt jezelf via het Steunpunt Mantelzorg registreren als mantelzorger. Dan blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen via onze nieuwsbrief en ontvang je informatie over bijvoorbeeld de jaarlijkse waardering en onze ondersteuningsmogelijkheden. Heb je vragen of behoefte aan een (familie/persoonlijk) gesprek? Neem dan contact met ons op en vraag naar het Steunpunt Mantelzorg.

  Jonge mantelzorgers

  Jonge mantelzorgers worden door hun omgeving nog vaak niet herkend en erkend.

  Als je zelf jong bent en zorgt voor een naaste (bijvoorbeeld je vader of zusje), vind je het waarschijnlijk zo vanzelfsprekend dat je niet eens door hebt dat je mantelzorger bent. Vaak gaat het ook heel goed. Maar toch kan het voor jou lastig zijn dat de aandacht vaak naar iemand anders gaat en dat je niet toekomt aan de leuke dingen zoals afspreken met vrienden of een avondje uit.
  Ook kun je je extra moe en futloos voelen, omdat er zoveel taken op jouw schouders neerkomen. Of merk je dat je minder tijd hebt voor school, omdat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Het kan ook zomaar zijn dat je je vrienden bijna niet meer ziet en dat je zelf ook het gevoel hebt dat je er niet meer bij hoort.

  Wij willen je graag een luisterend oor bieden en je ondersteunen waar nodig. Heb je behoefte aan een gesprek of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Neem dan contact met ons op en vraag naar het Steunpunt Mantelzorg. Je kunt ook eens binnenlopen bij jongerencentrum HONK1224, waar jongerenwerkers voor je klaar staan om met je in gesprek te gaan.

  Werkende mantelzorgers

  Een op de zes Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot:
  • overbelasting: 8,6% van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast; dit zijn 380.000 mantelzorgers
  • uitval op het werk: 10% van de werkende mantelzorgers stopt met werken of gaat (tijdelijk) minder werken
  • financiële problemen als gevolg van het (gedeeltelijk) stoppen met werken;
  • minder mogelijkheden om op de gewenste manier mantelzorg te verlenen
  Ben je een werkende mantelzorger en zoek je ondersteuning of wil je iets delen? Neem dan contact met ons op.

  © Copyright Welzijn De Meierij