Steunpunt mantelzorg
Wanneer ben je mantelzorger? Je bent mantelzorger wanneer je voor jouw naaste (partner, kind, broer, zus, vriend of buur) zorgt. In Nederland is ongeveer één op de vier mensen mantelzorger.
Omdat mantelzorgers een sociale (familie-)band hebben met de zorgbehoevende, voelt mantelzorg vaak vanzelfsprekend. Dat is goed en geeft voldoening. Het zorgen voor een dierbare geeft mooie speciale momenten. Het kan de band versterken en vreugde geven. Maar soms kan het ook veel van je vragen, waardoor je jezelf overbelast gaat voelen. Het Steunpunt Mantelzorg biedt je graag een luisterend oor, ondersteuning en advies. Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn om je als mantelzorger te ondersteunen.
Welzijn De Meierij waardeert en ondersteunt je als mantelzorger. Wij organiseren lotgenotencontacten via Alzheimercafé, Café Brein, bijeenkomsten Aandacht voor verlies/Samen onderweg en Omgaan met dementie. Wij bieden ontmoetingsactiviteiten en niet geïndiceerde dagbesteding. Wij kunnen vrijwilligers inzetten of een maatje zoeken waardoor mantelzorgers worden ontlast.
Je kunt jezelf via het Steunpunt Mantelzorg registreren als mantelzorger. Dan blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen via onze nieuwsbrief en ontvang je informatie over bijvoorbeeld de jaarlijkse waardering en onze ondersteuningsmogelijkheden. Heb je vragen of behoefte aan een (familie/persoonlijk) gesprek? Neem dan contact met ons op en vraag naar het Steunpunt Mantelzorg.
Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers worden door hun omgeving nog vaak niet herkend en erkend.
Als je zelf jong bent en zorgt voor een naaste (bijvoorbeeld je vader of zusje), vind je het waarschijnlijk zo vanzelfsprekend dat je niet eens door hebt dat je mantelzorger bent. Vaak gaat het ook heel goed. Maar toch kan het voor jou lastig zijn dat de aandacht vaak naar iemand anders gaat en dat je niet toekomt aan de leuke dingen zoals afspreken met vrienden of een avondje uit. Ook kun je je extra moe en futloos voelen, omdat er zoveel taken op jouw schouders neerkomen. Of merk je dat je minder tijd hebt voor school, omdat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Het kan ook zomaar zijn dat je je vrienden bijna niet meer ziet en dat je zelf ook het gevoel hebt dat je er niet meer bij hoort.
Speciaal voor jonge mantelzorgers is er een maandelijkse avond in HONK1224. Deze is elke tweede donderdag van de maand van 17:00 tot 21:00 uur. Hier kun je ontspannen en in contact komen met andere jongeren die hetzelfde meemaken als jij. We gaan samen koken, maar als je niet wil koken is dat ook goed, verder kun je ook pas na het eten aansluiten. Tijdens deze avonden is er ruimte om te chillen en andere jongeren te ontmoeten en ervaringen te delen. Maar niks moet of is verplicht. Tijdens deze avonden gaan we met verschillende thema’s aan de slag.Er is ook ruimte voor een potje poolen, Playstation of een spelletje. Het idee is om een avondje te kunnen ontspannen en lekker jezelf te kunnen zijn.
Werkende mantelzorgers
Een op de zes Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen.
De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot:
• Overbelasting: 8,6% van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast; dit zijn 380.000 mantelzorgers.
• Uitval op het werk: 10% van de werkende mantelzorgers stopt met werken of gaat (tijdelijk) minder werken.
• Financiële problemen als gevolg van het (gedeeltelijk) stoppen met werken.
• Minder mogelijkheden om op de gewenste manier mantelzorg te verlenen.
Ben je een werkende mantelzorger en zoek je ondersteuning of wil je iets delen? Neem dan contact met ons op.